Ennen keikkaa

Video mater­i­aalia on, olet har­joitel­lut ja VJ keikka on buukattu. Miten valmistaudut etukäteen, niin että kaikki sujuu ja keikka onnistuu.

Kuljetus ja aikataulu

  • Suun­nit­tele etukäteen sekä keikkapaikalle tav­ar­oiden kuljetus sekä niiden pois hakeminen. Et halua miettiä tätä väsyn­eenä aamuyöstä keikan jälkeen.
  • Suun­nit­tele aikataulu tapahtu­man aikataulun mukaan. Hyvä nyrkkisääntö on raken­nusta väh­intään 4 tuntia ennen keikkaa (itsellesi vieras keikkapaikka) ja väh­intään 1 tunti (paikka jossa olet ennen­kin keikkail­lut). Purkuun tar­vit­set keikan jälkeen väh­intään tunnin.
  • Muista, että jos kasauk­seen tar­vit­sit apu­laista, niin tar­vit­set häntä myös toden­näköisesti pur­uukuun. Sovi asia etukäteen.
  • Selvitä keikkapaikan omistaja/yhteyshenkilön yhtey­stiedot ja sovi hänen kans­saan etukäteen suoraan milloin voit tulla tav­aroin­esi paikalle ja milloin voit hakea tav­arasi. Älä luota tapahtu­ma­järjestäjään tässä asiassa täysin, vaan siihen hen­k­ilöön kenellä on paikan avaimet. Monesti tapahtu­man jälkeen ei voida purkaa vaan asia hoide­taan esim. seur­aavana päivänä. (paikka menee kiinni ja työn­tekijät pitää päästää kotiin).
  • Sovi etukäteen missä voit pitää tav­aroita turvassa, kun et itse ole paikalla. Tämä on erityisen tärkeää esim. monen päivä festareilla.

Tav­ar­oiden pakkaus

  • Pakkaa kaikki mitä ikinä tar­vit­set tukev­asti ja kestävästi. Olet sijoit­ta­nut rahaa tav­aroi­hin, pidä huolta niistä. Usein joudut jät­tämään video­pro­jek­t­orit ja muut tapahtumapaikalle keikan jälkeen, joko pakat­tuna tai asen­net­tuna. Par­haita ovat kovat laatikot, jonka päälle voi laskea toisia painavia laatikoita niin, ettei omat tav­arasi vahingoitu.
  • Merkitse kaikki tav­arasi. Jos jotain hukkuu näin on mah­dol­lista löytää ne jäl­keen­päin. Esim. HDMI johdot ja vir­ta­johdot lähtevät kyllä vahin­gossa jonkun muun mukaa keikan jälkeen.
  • Pakkaa väljästi. Usein tapahtu­man purku tapahtuu kiir­eellä ja sinulla on paljon humal­aisia apu­laisia, kun olet pakan­nut väljästi myös nämä apu­laiset saavat kaiken mahtu­maan mukaan.
  • Pakkaa pienet osan läpinäkyviin pus­sei­hin. Esim. kaape­li­ad­ap­terit, kaukosää­ti­met ja muut pienet osat kestävät ja säilyvät ain­oastaan, kun ne on pakattu omiin pus­sei­hinsa. Yksi adap­teri saataa olla todella arvokas ja et halua hukata näitä. Ota tyhjiä pusseja varalle mukaan.
  • Opettele johto­jen oikeaop­pinen ker­ääminen ja käsit­tely ja pakka ne sen mukaan. ÄLÄ varastoi johtoja tei­pillä sidot­tuna, vaan käytä nippusiteitä.

Varaosat ja yleiset kiinnitystarvikkeet

Hyvä varaosa- ja kiin­nitys­tar­vike paketti varmistaa väh­intään puolet keikan onnis­tumis­esta. Tämä lista on vält­tämät­tömyys­järjestyk­sessä. Älä luota, että joku muu tuo jotain näistä mukanaan tuo aina omat. Omat tar­vik­keet tarkoit­tavat, että tiedät mitä on mukana, missä ne ovat ja niitä ei tarvi odo­tella. Sopiva määrä löytyy kokemuksella.

  • Teippiä, hyvä­laatuista mustaa ilmas­toi­titeippiä (Jee­susteippiä, jesaria). Merkkaa omak­sesi, muuten hukkuu tai lähtee var­masti vahin­gossa jonkun mukaan. Myös taval­linen (hopea) ilmas­tointiteippi toimii, mutta on rumaa useim­milla tapahtumapaikoilla. (Muut teipit eivät toimi eivätkä kestä)
  • Nip­pus­iteitä on hyvä olla paljon väh­intään siis 100. Iso pussi. Nip­pus­it­eet mak­savat ja niitä kuluu, joten kan­nat­taa hankkia uudelleenavat­tavia ja mielum­min isoja, kuin pieniä. HUOM! Jos käytät uudelleenavat­tavia, ota huomi­oon, että ne van­hen­tuessaan kovettuvat ja katkeavat hel­posti joten pidä aina mukana tuor­eita joustavia nippusiteitä.
  • Kiin­nitysli­inoja sekä isoja, että pieniä. Talja kiristyk­sellä ja ilman. Nämä siis ovat sel­laisia, joilla yleensä kiin­nitetaan kuorma esim. per­äkärryyn. Väh­intään 2 per mukana oleva projektori.
  • Ruu­vimeis­seli ja ruuveja, joilla voit tehdä tukevampia kiin­nityspaikkoja johdoille ja muille. HUOM! Pyydä aina lupa ruuvien kiin­nit­tämis­elle. Paras riivumeis­seli on sel­lainen, johon voit vaihtaa kärjet. Ota lajitelma vaih­tokärkiä mukaan. Näillä voit myös väli­aikais­esti irrot­taa tai löysätä paikan päällä olevia kiinnityksiä.
  • Terävät sivuleikkurit eli työkalu jolla saat turval­lisesti katkot­tua nippusiteet
  • Tasku­lamppu, jolla näkee pimeällä keikkapaikalla myös pöydän alle.
  • Iso musta kangas, lakana tai pöytäli­ina. Väh­intään yksi mukaan, jolla voit peittää VJ pöydän tai tar­vit­taessa muita häir­it­seviä asioita.
  • Läpinäkyviä säilytyspusseja ei ole koskaan liikaa.
  • Pro­jek­t­orien varalam­put ovat tarpeel­lisia, jos olet har­joitel­lut lampun vaihtoa ja keikka on esim. usemman päivän. Vaihto ei ole mah­dol­linen, jos esim. pro­jek­tori roikkuu yleisön yläpuolella.

Johdot ja adapterit

  • Älä luota, että tapahtumapaikalta löytyy mitään johtoja tai adaptereita ota omat.
  • Testaa johto­jen ja adap­ter­ien toim­ivuus etukäteen. Älä pidä mukana rikkinäisiä, nämä vain sekoit­tavat suunnitelmasi.
  • Koekytke koko keikka­set­tisi kotona niin, että jokais­een pro­jek­t­oriin on matkaa väh­intään 10m. Siis johdoissa las­ket­tuna. Pie­nessäkin tilassa johtoa kuluu hel­posti 10 metriä tie­tokon­eelta pro­jek­t­or­ille, kun kierrät johdon seinien tai katon kautta.
  • Testaa yli 10m pitkät adap­ter­illa jatke­tut HDMI yhdis­telmät. Pitkät HDMI yhtey­det eivät vält­tämättä toimi ollen­kaan ilman vahv­is­tusta. Testaa, ettei tämä tule eteen yllätyksenä.
  • Suun­nit­tele kaksi eril­laista keikkakokoon­panoa. Minimi, yhdellä pro­jek­t­or­illa ja Maksimi kaikella, mitä sinulta löytyy. Koekytke ja testaa kotona kumpikin setti.
  • Ota mukaan väh­intään 5m ylimääräisiä video ja vir­takaapeleita sekä adaptereita. Enemmän jatko­johtoja on aina parempi. Tämä antaa joustoa paikan päällä.

Video­pro­jek­t­orit

  • Kiin­nitys­tar­vik­keet joka pro­jek­t­or­ille. Vaih­toe­htoiset kiin­nitys­tavat. pro­jek­t­oriko­htaiset erikoiski­in­nik­keet mukana.
  • Kaukosää­ti­met mukana? Kaokosää­ti­mien pat­terit kun­nossa ja varalla uudet mukana.
  • Projisoin­tiasetuk­set valmi­ina. Vaihda valmiiksi katto/lattia asetus jos mah­dol­lista. Opettelen mistä tämä asetus löytyy.
  • Riit­tävän monta virta ja video kaape­lia mukana. Älä luota siihen, että paikan päältä löytyy jatkojohtoja.

Tie­tokone

Kotona kun har­joit­telee, ei vält­tämättä huomaa mikä kaikki kes­keyt­tää touhun. Keikalla todel­lakin huomaat sen, joten valmistele tie­tokon­eesi kaiken varalle.

  • Pik­anäp­päi­met ja hiir­i­eleet kan­nat­taa ottaa pois päältä. Et halua, että kesken keikan näkyy tie­tokon­een työpöytä yllättäen.
  • Vaihda työpöy­dän taus­tak­uvaksi musta kaikille näytöille. Jos esim. res­ol­ume kaatuu tie­tokon­een työpöytä tulee näkyviin, kunnes saat ohjel­man taas käyn­tiin. Sama tapahtuu, jos esim. yhteys johonkin pro­jektoreista katkeaa het­keksi, johto lähtee irti tai pro­jek­tori muuten sammuu. Voit testata tätä kotona irroit­tamalla kesken kaiken johdon ja kat­somalla mitä tapahtuu.
  • Sammuta kaikki ylimääräiset ohjel­mat, mitä et tar­vitse keikalla. Vaikka ohjelmista ei nor­maal­isti ole haittaa, et halua, että jostain syystä ne vievät kon­eesta yllät­täen CPU:n, muistin tai näyt­tävän jonkun ikkunan. Näin voi tapahtua esim. jos joku tausta ohjelma ryhtyy kesken keikan tekemään jotain ylläpitotyötä. Keikka on usein yöllä ja usein myös ohjelmis­to­jen ylläpito­toi­met on ajoitettu tapahtu­maan yöllä. Hyvä idea voi myös olla tehdä etukäteen VJ työtä varten oma käyt­täjä­profiili kon­ee­seen, jolloin voit hel­posti vaihtaa ns. keikka asetuksiin.
  • Päivitä ohjelmis­tot tai ota ohjelmis­topäiv­ityk­set pois päältä. Et halua, että joku ohjelmisto alkaa päivit­tää itseään kesken keikan. Päiv­ityk­set vievät usein paljon koneen tehoja ja näyt­tävät esim. vahv­is­tus ym. turhia ikkun­oita. Pahim­massa tapauk­sessa päiv­itys uudelleen­käyn­nistää tie­tokon­eesi kesken keikan.
  • Tee uudelleen­käyn­nistys testi aina päivää ennen keikkaa. Kun käyn­istät tie­tokon­eesi uudelleen etukäteen, varmistat, että uudelleen käyn­nistys sujuu nopesti ja ongelmitta. Usen uudelleen­käyynistystä vaativat ohjelmis­topäiv­ityk­set jäävät odot­tamaan seur­aavaa uudelleen­käyn­nistystä. Tie­tokone saattaa ryhtyä päivit­tämään itseään uudelleen­kyn­nistyk­sen yhtey­dessä ja tämä voi kestää pahim­mil­laan tunteja. Jos joudut syystä tai tois­esta kesken keikan uudelleen­käyn­nistämään koneen, et halua todel­lakaan odottaa mitään ohjelmis­topäiv­itys­ten valmistumista.

Sinä ihminen

Jos olet kokenut bilettäjä, tiedät, että itsestäsi huolen pitäminen ja asian huomi­oiminen etukäteen auttaa paljon ja ennen­kaikkea pitää mieli­alasi huipus­saan koko illan. Jos olet illan ainoa VJ vastaat siitä, että koko illan homma toimii.

  • Nuku. Vaikka keikka jän­nit­tää yritä nukkua ennen keikkaa. Ota huomi­oon oma uniryt­misi, johon olet tot­tunut. Keikka toden­näköisesti tarkoit­taa valvomista pitkään, joten jos et ole tot­tunut tähän sinulta loppuu virrat. Tähän auttaa se että muutamana iltana etukäteen valvot hieman pidem­pään. Ota huomi­oon, että tämä ei ole vält­tämättä terveellistä.
  • Suun­nit­tele ruokailu. Syö etukäteen ja mieti missä väleissä sinulla on illan aikana mah­dol­lisuus tankata. Usein tapahtu­mat­ilan raken­nuk­sen ja keikan aloituk­sen välissä on hyvä väli syödä. Ensim­mäisen artistin aikana on usein vähem­män yleisöä joten, jos syömiseen ei ole jäänyt aikaa, tässä on vähem­män intensiiv­inen väli.
  • Ota mukaan eväät. Odotettavissa on tilanne, kun et vain meinaa jaksaa. Var­sinkin kun keikka on koko illan. Et vält­tämättä tar­vitse eväitä keikan aikana, mutta keikan jälkeen kyllä. Kun keikka on ohi tapahtumapaikalta ei vält­tämättä saa mitään rav­in­toa, silloin on mahtavaa jos repussa on mukana eväät. Jotain suolaista, alko­holin­tonta juomaa ja jotain josta saat ener­giaa. Samat eväät toimivat, mitkä toimivat urheilusuor­ituk­sen jälkeen.
  • Välitä itsestäsi, muuten et jaksa pitkään. Huomaat, että olet rehk­inyt liikaa kun VJ työ ei enää oikein kiin­nosta ja jopa vält­telet keikkatar­jouk­sia. Tee keikkailusta urheilusuor­itus, johon kokon­ais­val­taisesti valmistaudut ja näin hyväk­syt työn vaat­ivuuden. Kun tämä viimein­en­kin asia valmistau­tu­misessa on kun­nossa olet ammat­til­ainen ja voit keskittyä fii­liksiin ja tait­ee­seen uudelleen ja uudelleen.