Saavut VJ keikalle vieraaseen paikkaa ja sinulla on muutama tunti aikaa valmistella paikka kuten suunnittelit.
Tutki ympäristö ja sen mahdollisuudet.
Joudut heti tekemään päätöksiä, joita on hidas ja vaikea muuttaa jälkikäteen. Päätösten järjestyksellä on siis väliä.
Paikka tietokoneellesi
Valitse paikka tietokoneellesi, paikka josta ajat videoita. Tämä on tärkeä valita heti, koska kaikki videokaapelit johtavat tänne ja niitä on hidas myöhemmin siirtää muuhun paikkaan.
- Neuvottele paikka tapahtuman järjestäjän, tapahtumatilasta vastaavan, äänentoisto järjestäjien sekä muiden dekoraatio rakentajien kanssa.
- Hyvältä paikalta näet suoraan kaikki videot mitä pyörität koko tilassa.
- Paikka on hyvä olla turvassa tanssijoilta, riehujilta ja siltä varalta, että joku kaataa kaljat läppäriisi. Parhaimmillaan paikassa on myös tilaa jollekin kaverillesi joka vahtii konettasi kun olet poissa ja pitää sinut hereillä.
- Jos paikka on avoimessa tilassa irrallisella erillisellä pöydällä, katso, että pöytä on tukeva ja tarpeeksi iso. Peitä pöytä mustalla liinalla, koska todennäköisesti tavarasi on sen alla ja näin paremmin turvassa. Ruma pöytä on näin myös nätimpi.
- Suunnittele alustavasti mitä kautta vedät videokaapelit pöydän luo.
- Tarkista mitä kautta vedät virtajohdon pöydän luo. Jos lähistön virtapistokkeita on paljon, varmista, että et ota virtaa valaistuspistokkeesta, jossa on himmennys. Tietokoneesi poksahtaa.
Paikka pää projektorillesi
Tällä tykillä ajat keikan, vaikka kaikki muut suunnitelmasi epäonnistuisivat. Kuvittele tilanne, että kaikki muut tykit eivät enää toimi ja olet tämän varassa. Ilman tätä ei keikka onnistu ollenkaan. Jos tapahtumapaikalla on kiinteä valmistykki ja päätät käyttää tätä, on tehtäväsi helpompi.
- Neuvottele paikka tapahtuman järjestäjän, tapahtumatilasta vastaavan, äänentoisto järjestäjien sekä muiden dekoraatio rakentajien kanssa. Tämä on sinun ykkösasiasi, esitä rohkeasti myös vaatimuksia muille, jos näyttää siltä, että esim. dokoraatiot tulevat liiaksi videotykkisi kuvan eteen. Tee yhteistyötä kaikkien kanssa ja ehdota tarvittaessa kompromissi ratkaisuja. Et halua olla niin suuri “artisti”, ettei kukaan halua jatkossa tehdä yhteistyötä tai suostua kompromisseihisi.
- Joudut miettimään yhtäaikaa projisointipintaa ja videotykin paikkaa, joten jokatapauksessa lopputulos on kompromissi.
- Lue lisätietoja videotykin sijoittelu ja projisointipinta.
Kun paikka tykillesi ja projisointipinnalle on selvä
- Asenna projisointipinta ja
- KYTKE TÄMÄ TYKKI HETI ENSIMMÄISEKSI. Muut tykit kytketään vasta kun tähän tykkiin tulee tietokoneeltasi valmista kuvamateriaalia ja kuva on tarvittaessa mäpätty.
Pääprojektorin johtojen veto ja kytkentä
Kun pääprojektorin projisointipinta on valmiina ja projektori tukevasti kiinnitetty paikalleen voit kytkeä sen. Jos luit projektorin sijoittelu ja projisointipinta artikkelin tykille tulee jo virtajohto.
Johdot vedetään projektorilta tietokoneelle. Suunta on tärkeä, koska se vaikuttaa siihen minne niputetaan ylimääräiset johdot ja miten helppoa on järjestelyn muuttaminen jälkeenpäin. vaihtoehtoja on kaksi tässä niiden perustelut valitse toinen.
- Projektorilta tietokoneelle on paras jos projektori on korkealla katossa tai muuten vaikeassa paikassa muuttaa. Tai kun projektorin suuntaus on herkässä. Tämä on huonompi vaihtoehto, jos projektorisi paikka todennäköisesti siirtyy myöhemmin.
- Tietokoneelta projektorille on paras kun olet varma ettei tietokoneesi paikka myöhemmin siirry tai kun tiedät, että projektoria myöhemmin siirretään.
Aloita johtojen vetäminen etsimällä tukeva kiinnityspaikka johdoille noin puoli metriä projektorista. kiinnitä virta ja video kaapeli noin metrin kohdalta toisiinsa ja samasta kohdasta valitsemaasi tukevaan kinnityspisteeseen. Tämä on kaikkein tärkein kiinnityspiste. Kun tämä on tukevasti, johdoista kiskominen ei muuta tykin kohdistusta ja pahassa tilanteessa tämä kiinnitys estää tykin myös tippumisen.
Kiinnitä pistokkeet projektoriin niin että kiinnityspisteen ja projektorin väliin jää kumpaankin johtoon löysää. Kiinnityksen jälkeen kokeile vaikuttaako johtojen heiluttelu kiinnityspisteen toiselta puolelta tykin suuntaukseen, jos vaikuttaa paranna kiinnitystä.
Kiinnitä pistokkeet kunnolla esim. teipillä, niin etteivät ne vetämällä lähde irti. Jos projektorin näppäimet ovat saavutettavissa niin että niihin esim. pitkä ihminen ylettyy teippaa ne piiloon. Hipaisu virtanappulaan tai muuhun tanssilattialta helposti pilaa keikan. Älä teippaa yli projektorin jäähdytysaukkojen.
Ensimmäisen kiinnityspisteen jälkeen vedä johdot tietokoneelle saakka kiinnittäen ne välillä ympäristöön teipillä tai nippusiteillä. Jos vedät johtoja lattialla teippaa ne lattiaan koko matkalta, varsinkin kohdissa, joissa joku saattaa kävellä johdon yli. Katossa johtoja vedettäessa kiinnitä ne tarpeeksi usein, niin etteivät en riipu minkään edessä tai niin alhaalla, että joku voi vahingossa niitä kiskaista.
Kun saavut tietokoneen luo, kierrä ylimääräinen johto kiepille. Tarkista tietokoneesi paikka ja kiinnitä kaikki johdot nipussa pöytään kiinni. Jätä pöytäkiinnityksen ja koneen väliin tarpeeksi tyhjää. Tällä kiinnityksellä on sama tarkoitus kuin projektirin päässä. Estää pistokkeiden tahaton irtoaminen tietokoneesta, kun esim. itse heilautat konetta tai joku kiskaisee johtoa muualla.
Muut projektorit
Nyt voit asentaa, kytkeä ja vetää johdot kaikille muille projektoreille samoilla periaatteilla, kuin pääprojektori aikaisemmin. Voit samalla huokaista helpotuksesta, koska minimi setillä keikka jo onnistuu eli yhdellä projektorilla ajo. sinulla ei ole enään niin kiire ja voit olla luovempi. Sinulla on myös tässä tilanteessa hyvä käsitys kaikista tapahtumapaikan haasteista ja siitä paljonko aikaa kului ensimmäisen projektorin asentamiseen.
Kaikki tästä eteenpäin on vain plussaa, jos olet ollut taitava olet jo miettinyt muita tykkejä, niiden sijoittelua ja johtojesi pituutta hyvissä ajoin ensimmäistä projektoria asentaessasi.
Valmista? Seuraa, estä keikkasi sabotaasit
Seuraa tilannetta. Usein muiden kuten valo‑, dekoraatio- tai ääniasentajien työ on vielä kesken. Seuraa, että:
- Kukaan ei ripusta dekoraatioita tai muuta roikkuvaa projektorin valokeilan eteen. Jos näin käy neuvottele yhdessä voitko itse tehdä jotain ja voiko dekoja siirtää. Voit esim. mäpätä omaa kuvaa, tai jos ehdi suunnata projektoria.
- Valaistusta, kuten liikkuvia valoja ei suunnata projektiopinnalle edestä tai takaa. Jos paikalla on “diskovalaistus” ja liikkuvia valokeiloja, ne voivat helposti jossain kohtaa osua projektiopintaa, jolloin projektorisi jää heti kakkoseksi. Voit ehdottaa, että osa valoista pidetään pois päältä tai jos osaavia ihmisä löytyy voidaan esim. liikkuvien valojen suuntaa rajoitta. Jos haitta on pieni, voit esim. yrittää käydä itse ripustamassa jotain projektiopinnan ja haittavalon eteen varjostamaan.
- Usva/savukone seuraa ja varmista kuka hoitaa mahdollista usvakonetta. Pieni määrä usvaa ei haittaa, mutta vähänkin enemmän ja sinun keikasi on ohi. Usva syö kaiken valotehon projektoreilla eikä mitään näy. Sovi, että usvaa käytetään vain vähän tai ei ollenkaan. Selvitä mistä usvakonetta voit mahdollisesti itse säätää. Seuraa tilannetta myös keikan aikana. Innostunut yleisö joskus haluaa usvaa, mutta totuun on se että oma työsi valuu liian usvan myötä hukkaan.
- Jos huomaat, että joku kiskoo, hipelöi tai vahingossa on koskemassa projektoreihin tai johtoihin, puutu asiaan. Usein on helpointa ottaa teippirulla ja käydä nopeasti teippaamassa kohde saavuttamattomaksi.