Keikkapaikalla

Saavut VJ keikalle vier­aaseen paikkaa ja sinulla on muutama tunti aikaa valmis­tella paikka kuten suunnittelit.

Tutki ympäristö ja sen mahdollisuudet.

Joudut heti tekemään päätök­siä, joita on hidas ja vaikea muuttaa jälkikäteen. Päätösten järjestyk­sellä on siis väliä.

Paikka tie­tokon­eellesi

Valitse paikka tie­tokon­eellesi, paikka josta ajat videoita. Tämä on tärkeä valita heti, koska kaikki videokaape­lit johtavat tänne ja niitä on hidas myöhem­min siirtää muuhun paikkaan. 

  • Neu­vot­tele paikka tapahtu­man järjestäjän, tapahtu­mat­ilasta vast­aavan, ään­entoisto järjestäjien sekä muiden dekor­aa­tio rakentajien kanssa.
  • Hyvältä paikalta näet suoraan kaikki videot mitä pyörität koko tilassa.
  • Paikka on hyvä olla turvassa tanssi­joilta, riehujilta ja siltä varalta, että joku kaataa kaljat läp­päriisi. Par­haim­mil­laan paikassa on myös tilaa jollekin kaver­illesi joka vahtii kon­et­tasi kun olet poissa ja pitää sinut hereillä.
  • Jos paikka on avoimessa tilassa irral­lis­ella eril­lis­ellä pöy­dällä, katso, että pöytä on tukeva ja tarpeeksi iso. Peitä pöytä mustalla liin­alla, koska toden­näköisesti tav­arasi on sen alla ja näin parem­min turvassa. Ruma pöytä on näin myös nätimpi.
  • Suun­nit­tele alustavasti mitä kautta vedät videokaape­lit pöydän luo.
  • Tark­ista mitä kautta vedät vir­ta­johdon pöydän luo. Jos lähistön vir­tap­is­tokkeita on paljon, varmista, että et ota virtaa val­ais­tus­pis­tok­keesta, jossa on him­mennys. Tie­tokon­eesi poksahtaa.

Paikka pää projektorillesi

Tällä tykillä ajat keikan, vaikka kaikki muut suun­nitel­masi epäon­nis­tui­sivat. Kuvit­tele tilanne, että kaikki muut tykit eivät enää toimi ja olet tämän varassa. Ilman tätä ei keikka onnistu ollen­kaan. Jos tapahtumapaikalla on kiinteä valmistykki ja päätät käyttää tätä, on tehtäväsi helpompi.

  • Neu­vot­tele paikka tapahtu­man järjestäjän, tapahtu­mat­ilasta vast­aavan, ään­entoisto järjestäjien sekä muiden dekor­aa­tio rakentajien kanssa. Tämä on sinun ykkösasi­asi, esitä rohkeasti myös vaatimuk­sia muille, jos näyttää siltä, että esim. dokor­aa­tiot tulevat liiaksi videotykkisi kuvan eteen. Tee yhteistyötä kaikkien kanssa ja ehdota tar­vit­taessa kom­pro­missi ratkais­uja. Et halua olla niin suuri “artisti”, ettei kukaan halua jatkossa tehdä yhteistyötä tai suostua kompromisseihisi.
  • Joudut miet­timään yhtäaikaa projisoin­ti­p­intaa ja videotykin paikkaa, joten jokata­pauk­sessa lop­putu­los on kompromissi.
  • Lue lisäti­etoja videotykin sijoit­telu ja projisointipinta.

Kun paikka tykillesi ja projisoin­ti­pin­nalle on selvä

  1. Asenna projisoin­ti­p­inta ja
  2. KYTKE TÄMÄ TYKKI HETI ENSIMMÄISEKSI. Muut tykit kytketään vasta kun tähän tykkiin tulee tie­tokon­eeltasi valmista kuvama­ter­i­aalia ja kuva on tar­vit­taessa mäpätty.

Pää­pro­jek­t­orin johto­jen veto ja kytkentä

Kun pää­pro­jek­t­orin projisoin­ti­p­inta on valmi­ina ja pro­jek­tori tukev­asti kiin­nitetty paikalleen voit kytkeä sen. Jos luit pro­jek­t­orin sijoit­telu ja projisoin­ti­p­inta artikkelin tykille tulee jo virtajohto.

Johdot vedetään pro­jek­t­or­ilta tie­tokon­eelle. Suunta on tärkeä, koska se vaikut­taa siihen minne niputetaan ylimääräiset johdot ja miten helppoa on järjestelyn muut­tam­inen jäl­keen­päin. vaih­toe­htoja on kaksi tässä niiden perustelut valitse toinen.

  • Pro­jek­t­or­ilta tie­tokon­eelle on paras jos pro­jek­tori on korkealla katossa tai muuten vaike­assa paikassa muuttaa. Tai kun pro­jek­t­orin suun­taus on herkässä. Tämä on huonompi vaih­toe­hto, jos pro­jek­t­or­isi paikka toden­näköisesti siirtyy myöhemmin.
  • Tie­tokon­eelta pro­jek­t­or­ille on paras kun olet varma ettei tie­tokon­eesi paikka myöhem­min siirry tai kun tiedät, että pro­jek­t­oria myöhem­min siirretään.

Aloita johto­jen vetäminen etsimällä tukeva kiin­nityspaikka johdoille noin puoli metriä pro­jek­t­orista. kiin­nitä virta ja video kaapeli noin metrin kohdalta toisi­insa ja samasta koh­dasta val­it­semaasi tukevaan kin­nityspistee­seen. Tämä on kaikkein tärkein kiin­nityspiste. Kun tämä on tukev­asti, johdoista kisko­m­inen ei muuta tykin kohdis­tusta ja pahassa tilanteessa tämä kiin­nitys estää tykin myös tippumisen. 

Kiin­nitä pis­tok­keet pro­jek­t­oriin niin että kiin­nityspisteen ja pro­jek­t­orin väliin jää kumpaankin johtoon löysää. Kiin­nityk­sen jälkeen kokeile vaikut­taako johto­jen heilut­telu kiin­nityspisteen toiselta puolelta tykin suun­tauk­seen, jos vaikut­taa paranna kiinnitystä.

Kiin­nitä pis­tok­keet kun­nolla esim. tei­pillä, niin etteivät ne vetämällä lähde irti. Jos pro­jek­t­orin näp­päi­met ovat saavutettavissa niin että niihin esim. pitkä ihminen ylettyy teippaa ne piiloon. Hipaisu vir­tanap­pu­laan tai muuhun tanssil­at­tialta hel­posti pilaa keikan. Älä teippaa yli pro­jek­t­orin jäähdytysaukkojen.

Ensim­mäisen kiin­nityspisteen jälkeen vedä johdot tie­tokon­eelle saakka kiin­nit­täen ne välillä ympäristöön tei­pillä tai nip­pus­iteillä. Jos vedät johtoja lat­tialla teippaa ne lat­tiaan koko matkalta, var­sinkin koh­dissa, joissa joku saattaa kävellä johdon yli. Katossa johtoja vedettäessa kiin­nitä ne tarpeeksi usein, niin etteivät en riipu minkään edessä tai niin alhaalla, että joku voi vahin­gossa niitä kiskaista.

Kun saavut tie­tokon­een luo, kierrä ylimääräinen johto kiepille. Tark­ista tie­tokon­eesi paikka ja kiin­nitä kaikki johdot nipussa pöytään kiinni. Jätä pöytäki­in­nityk­sen ja koneen väliin tarpeeksi tyhjää. Tällä kiin­nityk­sellä on sama tarkoitus kuin pro­jek­tirin päässä. Estää pis­tokkeiden tahaton irtoam­inen tie­tokon­eesta, kun esim. itse heilautat konetta tai joku kiskaisee johtoa muualla.

Muut pro­jek­t­orit

Nyt voit asentaa, kytkeä ja vetää johdot kaikille muille pro­jektor­eille sam­oilla peri­aat­teilla, kuin pää­pro­jek­tori aikais­em­min. Voit samalla huokaista hel­potuk­s­esta, koska minimi setillä keikka jo onnis­tuu eli yhdellä pro­jek­t­or­illa ajo. sinulla ei ole enään niin kiire ja voit olla luovempi. Sinulla on myös tässä tilanteessa hyvä käsitys kaikista tapahtumapaikan haasteista ja siitä pal­jonko aikaa kului ensim­mäisen pro­jek­t­orin asentamiseen.

Kaikki tästä eteen­päin on vain plussaa, jos olet ollut taitava olet jo miet­tinyt muita tykkejä, niiden sijoit­telua ja johtojesi pituutta hyvissä ajoin ensim­mäistä pro­jek­t­oria asentaessasi.

Valmista? Seuraa, estä keikkasi sabotaasit

Seuraa tilan­netta. Usein muiden kuten valo‑, dekor­aa­tio- tai ääni­asentajien työ on vielä kesken. Seuraa, että:

  • Kukaan ei ripusta dekor­aa­tioita tai muuta roikkuvaa pro­jek­t­orin valokeilan eteen. Jos näin käy neu­vot­tele yhdessä voitko itse tehdä jotain ja voiko dekoja siirtää. Voit esim. mäpätä omaa kuvaa, tai jos ehdi suun­nata projektoria.
  • Val­ais­tusta, kuten liikkuvia valoja ei suun­nata pro­jek­tiopin­nalle edestä tai takaa. Jos paikalla on “diskoval­ais­tus” ja liikkuvia valokeiloja, ne voivat hel­posti jossain kohtaa osua pro­jek­tiop­intaa, jolloin pro­jek­t­or­isi jää heti kakkoseksi. Voit ehdot­taa, että osa valoista pide­tään pois päältä tai jos osaavia ihmisä löytyy voidaan esim. liikkuvien valojen suuntaa rajoitta. Jos haitta on pieni, voit esim. yrittää käydä itse ripustamassa jotain pro­jek­tiopin­nan ja hait­tavalon eteen varjostamaan.
  • Usva/savukone seuraa ja varmista kuka hoitaa mah­dol­lista usvakon­etta. Pieni määrä usvaa ei haittaa, mutta vähänkin enemmän ja sinun keikasi on ohi. Usva syö kaiken valote­hon pro­jektor­eilla eikä mitään näy. Sovi, että usvaa käytetään vain vähän tai ei ollen­kaan. Selvitä mistä usvakon­etta voit mah­dol­lisesti itse säätää. Seuraa tilan­netta myös keikan aikana. Innos­tunut yleisö joskus haluaa usvaa, mutta totuun on se että oma työsi valuu liian usvan myötä hukkaan.
  • Jos huomaat, että joku kiskoo, hipelöi tai vahin­gossa on koskemassa pro­jektor­eihin tai johtoi­hin, puutu asiaan. Usein on hel­pointa ottaa teippirulla ja käydä nopeasti teippaamassa kohde saavuttamattomaksi.