Pro­jek­tori, pro­jek­tiop­inta, sijoit­telu ja säätö

Pro­jek­tiop­inta ja pro­jek­tori muodostavat kokon­aisuuden jonka kanssa joutuu joskus pal­jonkin säätämän. Tässä aut­tavat nämä ohjeet, har­joit­telu ja kokemus. Lue myös Keikkapaikalla artikkeli

Sijoit­telu

Kun pro­jek­tiop­inta ja pro­jek­t­orin paikka ei vielä ole selvillä mieti näitä asioita ennen kuin ryhdyt hommiin. Yritä ottaa kaikki huomi­oon yhtäaikaa.

Var­sinkin pien­issä tai matalissa tiloissa pro­jek­t­orin ja pro­jek­tiopin­nan väliin joutuu hel­posti DJ, tanssi­jat tai esim. kaiutin torni tms. Yritä etsiä paikka jossa pro­jek­tiop­inta on mah­dol­lisim­man häiriötön.

Muutamia vinkkejä

  • Jos asennat pro­jek­tiopin­nan DJ:n taakse jää DJ:stä varjo ja hän saa kat­sella koko illan pro­jek­t­oria suoraan linssiin. Jos tilaa riittää kan­nat­taa siis yrittää sijoit­taa pro­jek­tori niin ylös, että mikään ei tule eteen.
  • Sama pätee tanssi­joi­hin. Matalissa tiloissa monesti DJ:n eteen pukkaa ihmisiä 
  • Jos paikalla on disco val­ais­tusta tms. ota se huomi­oon ja joko järjestä val­ais­tus niin ettei se valaise projektiopintaasi.
  • Pro­jek­t­or­ille pitää riittää johdot.

Ja tämä kaikki kaikille projektoreillesi.

Pro­jek­tiop­inta paikoilleen

Pro­jek­tiopin­nasta käytetään myös nimiä screen, valkokan­gas jne. Pro­jek­tiop­intana voit käyttää melkeimpä mitä tahansa vaaleaa tai hei­jastavaa paikalta löytyvää pintaa. Esim. seinä. Useim­miten kuiten­kin kanat­taa varau­tua tuomaan jotain itse mukana.

Pinnan on hyvä olla mah­dol­lisim­man tasainen ja suora sekä osoit­taa mah­dol­lisim­man suoraan pro­jek­t­or­isi suun­taan. Jos tämä onnis­tuu saat kuvasta terävän, eikä valoa mene hukkaan. Kun pro­jek­tiop­in­toja on useita yritä mah­dol­lisuuk­sien mukaan suun­nata jokainen omalle pro­jek­t­or­illeen, näin kuva on tarkka koko alueelta.

Kiin­nitä pinta hyvin, niin ettei se pääse villien bileiden aikana liikku­maan. Jos vir­itelmäsi on esim. jalustalla teippaa jalusta lattiaan.

Pro­jek­tori paikoilleen

Pro­jek­t­orin paikan etsim­iseen on olemassa hyvä kikka. 

  1. Kytke pro­jek­t­oriin vir­ta­johto ja se taas pitkään jatko­johtoon. Et tar­vitse tässä kohtaa video johtoa.
  2. Ota pro­jek­tori syliisi ja kytke siihen virta.
  3. Jos pro­jek­tori näyttää mustaa kuvaa, selaa sen asetuk­sia ja vaihda joko testi ruutu näkyviin tai jokin muu kirkas väri. Käytä pro­jek­t­oria siis taskulamppuna.
  4. Samalla kun osoit­telet pro­jek­t­or­illa projisoin­ti­p­intaasi etsi sille sopivaa kiinnityspaikkaa.
  5. Etsi paikka jossa pro­jek­t­orin valokeila riittää noin 10cm pro­jek­tiop­intasi reun­o­jen yli. Käytä osoitel­lessasi pro­jek­t­orin zoomia.

Tällä tavalla etäisyyttä ja suuntaa ei tarvi arvata ja et joudu mah­dol­lisesti purkamaan kiin­nityk­siäsi tai vaihtamaan projisoin­ti­pin­nan paikkaa.

Kun paikka löytyy, sammuta pro­jek­tori ja irroita vir­ta­johto, jonka jälkeen kiin­nitä pro­jek­tori hyvin paikoilleen. Hyvin tarkoit­taa niin, että se ei missään tapauk­sessa putoa ken­en­kään niskaan. Käytä varmis­tus­vaijeria. Muista, että jos pro­jek­tori putoaa olet vas­tuussa vahin­goista. Pyydä apua tarvittaessa.

Jos kiin­nityspaikkasi on sel­lainen, että yleisö siihen mah­dol­lisesti ylettää, niin suojaa kiin­nityk­sesi. Kuormali­inoja käytettäessä teippaa lukot. Keri kaikki ylimääsäiset kiin­itysli­in­an­päät ja johdot kerälle pois tieltä ja sido ne nip­pus­iteillä. Jos pro­jek­t­oris­sasi ei ole näp­päin­lukko ominaisuutta, niin teippaa sen napin yleisöltä uloppumattomiin.

Älä peitä pro­jek­t­orin jäähdytysaukkoja.

Nyt vasta voit alkaa kytkemään ja vetämän video ja vir­ta­johtoja. Lue Keikkapaikalla

Kuvan säätö ja mäppäys

Ok. Pro­jek­tiop­inta ja pro­jek­tori on paikoil­laan, ja kytketty tie­tokon­ee­seen sitten hienosäätö.

Kytke Res­ol­umesta testikuva päälle (Output > Show test card) ja käy kuvaa apuna käyt­täen tarkentamassa pro­jek­t­orien kuvat. Kal­liim­missa pro­jek­t­or­re­issa pystyt tekemään tarken­nuk­sen kaukosää­timellä, mutta halvem­missa käsin. Käs­isäätöisissä kan­nat­taa lukita tarken­nus ja zoomi vaikka teipillä.

Mäppäys tarkoit­taa kuvan muodon ja per­spek­tiivin säätöä Res­ol­umessa niin, että se sopii tarkalleen pro­jek­tiop­intasi muotoon. Tämän vuoksi ase­timme pro­jek­t­orin valokeilan hieman iso­m­maksi kuin pro­jek­tioip­inta, nyt siitä on hyötyä.

Res­ol­ume Arenassa on par­haim­mat mäp­päyso­m­inaisuudet, mutta myös Alleyllä pystyy jotain tekemään. Yritä edes min­imis­sään rajata kuva Res­ol­umessa niin, että valoa ei mene yhtään pro­jek­tiopin­nan reun­o­jen yli.

Mäp­päyk­sestä lisää toisessa artikelissa. Asia on laaja ja kun osaat per­ushom­man, niin mäppäys anttaa huimia mah­dol­lisuuk­sia ilmai­sulle. Perus keikalla riittä usein pelkkä “kuvan reun­o­jen siistiminen”.

Siihen saakka tsekkaa: https://resolume.com/support/en/advanced-output


Vastaa